Slovakia Cup: Slovensko sfúklo Švajčiarsko 5:0

07.02.2015 Banská Bystrica

Banská Bystrica 7. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti obhájili prvenstvo na turnaji Slovakia Cup. V rozhodujúcom zápase na banskobystrickom štadióne zdolali Švajčiarsko 5:0, keď oba góly strelili už v prvej tretine vďaka Viedenskému a Draveckému, ďalšie tri pridali v záverečnej Sýkora, Surový a Miklík. Posledné tretie miesto obsadilo bez bodu na Slovakia Cupe Nemecko.

Slovensko - Švajčiarsko 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)
Góly: 2. Viedenský (Sýkora, Tybor), 8. Dravecký (Lušňák, Sýkora), 42. Sýkora (Viedenský, Tybor), 59. Surový (Sýkora, Cehlárik), 60. Miklík (Viedenský).

Slovensko: J. Hudáček - Sersen, Jánošík, Ďaloga, Mikuš, Čerešňák, Graňák, Jaroš, Kozák - Vandas, Haščák, Nagy - Sýkora, Viedenský, Tybor - Miklík, Lušňák, Dravecký - L. Hudáček, Surový, Cehlárik.
Švajčiarsko: Wolf - Hächler, Kukan, Schlumpf, Schlumpf, Genazzi, Löffel, Kreis, Erni, Frick - Šimek, Schäppi, Bertaggia - Bertschy, Haas, Sieber - Pestoni, Froidevaux, Hofmann - Künzle, Diem, Scherwey.

V zostave Slovákov nastali zmeny po tom, čo Réway už prvý zápas proti Nemcom nedohral a nemohol zo zdravotných dôvodov na zápas po prvenstvo na turnaji nastúpiť. Napriek tomu začali v podobnom štýle ako proti Nemcom, s veľkou ofenzívou a aj rýchlym gólom. Tréner Hanlon v tíme nešetril mladými, aj teraz zaradil viacerých nováčikov a už podľa zápasu Švajčiarov v piatok proti Nemecku bolo zrejmé, že Slováci budú čeliť najmä ich dravosti a agresívnosti. Menej skúseností nahradzovali Švajčiari obrovskou bojovnosťou, schladil ich však inkasovaný gól hneď v úvode, už v 2. min najskôr Sýkora neprestrelil Wolfa v bránke, no Viedenský obrovským dôrazom na trikrát pretlačil puk do siete, a to v okrúhlej stej sekunde. V 4. min sa dostal k zakončeniu Surový a aj v ďalších minútach Slováci pritlačili súpera v jeho tretine. Vo výbornej streleckej pozícii sa ocitol Tybor, ďalší gól však padol z hokejky Draveckého v 8. min, hneď po buly, keď mu puk šikovne akousi pätičkou posunul Sýkora. Sympatickú snahu ukázal obranca Ďaloga, najskôr odvážne prekorčuľoval od bočného mantinelu až pred brankára a v 17. min po prihrávke od Nagyho sa dostal do ďalšej šance. Švajčiari dosť zaostali v prvej tretine za očakávaním, prvú ich strelu likvidoval J. Hudáček až v 8. min, najviac sa zapotil pri švajčiarskej presilovke, a potom, keď tesne pred klaksónom Scherweya po úniku perfektne vychytal, a to hrali Slováci presilovku. V druhej tretine premárnili domáci ďalšiu presilovú hru a ukázalo sa, že z tých pár slabostí v zápase bola práve hra v početnej výhode najmenej účinná. Šancí nepribúdalo, ani striel na bránky, až Vandas v 28. min ohrozil bránku Švajčiarov. Kým v prvej tretine pomer striel bol jednoznačný 12:4, v druhej vystúpil na podobný pomer (12:3), napriek tomu, že sa dlho hralo najmä v strednom pásme. V 31. min Lušňákovi chýbali centimetre, aby mohol pred bránkou pokojnejšie zakončiť a zdvihnúť puk ponad Wolfa. Gól si pýtalo po nahrávke od Draveckého aj zakončenie Miklíka v 33. min, onedlho Nagyho i Cehlárika, podstatné však bolo, že Švajčiari sa len veľmi málo presadzovali v útočnej fáze a k J. Hudáčkovi preniklo len pár striel. V 36. min Dravecký po nahrávke od Lušňáka trafil žŕdku a Slováci opäť určovali scenár zápasu. Tretiu tretinu otvoril v 42. min gól Sýkoru do odkrytej bránky a Slováci sa jasne nasmerovali na víťazstvo, navyše nedovolili súperovi streliť ani čestný úspech a J. Hudáček si udržal čisté konto. V 51. min Nagy neprekonal Wolfa po rýchlej akcii, v úsilí Slováci nepoľavili a cestu za jasným víťazstvom si neskomplikovali, najvyše exhibíciu zakončili ďalšími dvoma gólmi v podaní Surového a Miklíka v samom závere.
 

Vyberte región